24 January 2017

AMANAH

Assalamualaikum

AMANAH
ku panah dirimu hingga kau rasa longlai . HAHA *tetibe

amanah kalau kita lihat secara kasar ramai yang kaitkan dengan money . money . money
tapi skop amanah sungguh laa luas seperti luasnya imaginasi si budak kecik tika di ajak jalan ke Kidzania namun amanah turut didefinisikan sebagai amalan murni hidup harmoni
 dalam dunia dewasa amanah selalu dikaitkan suap menyuap
 dalam politika juga ada kata 'banteras korupsi dengan amanah'
haha Amanah Saham Rakyat . tettttttttttt anin bukan nak citer mende2 uh sume

AH ! senang citer amanah tuh TANGGUNGJAWAB lahai . haaa sonang ~

tanggungjawab kita apa ?

JUJUR , RAJIN , BAIK HATI 

situasi pertama :

si A rasa dia tak boleh pegang kad cocok duet (ATM) dia kerana takot dirinya selalu berbelanja sehingga boros . oleh itu , si A meminta tolong kawannya si B untuk pegangkan kad cocok duet tersebut . dan bila si A betol2 kekeringan duit . barulah disuruhnya si B untuk keluarkan duit dia . paham tak ??? kiranya si B nih dah macam mak ayah si A pulak . bila habis duit . dia tolong keluarkan . situasi nih hanya certain orang je buleh buat . yelah belum tentu kita jumpa kawan si A yang begitu jujur . kita buleh je pikir bila2 je . si B cocok duit si A . buat tengok wayang ke ape ke . pegi makan dominos ke . si A bukan tau pun . then si A buleh je ragu-ragu dengan si B . but both of them really trust each other sampai anin pun terharu (':

that's what we called AMANAH . keep calm and trust others



situasi kedua :

si A story telling kat si B. last sekali dia ada cakap "jangan citer kat sapa sapa tau". amaran katanya . dah si A ni percaya sangat kan kat si B . makanya amanah kat sini diuji . sebab selalu sangat situasi ni berlaku . tapi apa daya memang takkan selamat cerita si A ni . habis si C , si D , si E  dan seluruh kampung mungkin tau cerita si A ni . tapi bukan raw story yang dapat . mestilah penambah perasa dan MSG cerita pun dah ditambah dalam sesi bercerita . haaa pernah main radio rosak ? sapa yang pernah tu confirm tau apa jadi pengakhiran cerita tu . berputar belit . kesian si A . sapa suruh percaya kat B lagi . kan dah kena 

that's what we assumed TAKDE AMANAH . not to trust everyone


situasi ketiga:

ada satu kelas ni . kena jawab test . namun lecturer tak de pulak untuk jaga budak budak yang seat for the test . haaaa . nampak dah kan kan . ni takde lecturer . even ada lecturer kat depan pon pandai lagi tengok toyol . bukan toyol je bukak google terus . tu nasib la kalau dapat lecturer yang buat derk je kat depan . kot dapat lecturer yang warning kau siap siap . SAPA MENIRU NANTI REZEKI KERJA TAK HALAL . ANAK KORANG CACAT . hamek kau . susah sangat jangan lah meniru kot ye pun . hahaha penat yang dok belajar beriye jawab sungguh sungguh tuh . nak dijadikan situasi . benda ni terlalu common kat mana mana tempat belajar . see what happen to ourselves ? biasye dia ! hmmphh 
anin tak cakap la anin ni tak meniru . just bisik bisik dengan kawan tu ada lerrr . ehee kena buang ni perangai ni

that's what we asked AMANAH MANA WOI . don't keep it in your pocket


dannn banyak lagi situasi . time kita bekerja . buat assignment group ke . mana mana jela memang amanah kita sentiasa diuji . for the last of course amanah kita padaNYA . amanah sangat besau katenye . Amanah  merupakan unsur penting yang menentukan akan berhasil atau tidaknya seseorang dalam berusaha dan beramal , serta berhasil dan tidaknya suatu bangsa dalam mempertahankan dan melestarikan hidup .

perghh keluar lestari
 one more thing here , bila mana kita nampak macam amanah sebagai seorang muslim tapi hati kita kotor , takbur riak ujub . Nauzubillah . jauhilah kami dari sifat tersebut 
jadi jangan nak canang sangat kau tu amanah pung pang pung pang sana sini . biar orang sendiri tengok kau amanah ke tak . well ACTION WORTH THOUSAND WORDS

sekian dari anin , hik yang entah hape hape . saje sambung draft yang lame berkepok 
Assalamualaikum

15 December 2016

rebranding ?


Assalamualaikum,

well, here I am. Anin sekarang dah pun tahun akhir degree. hoho lama kan ☺
and yeah anin tak kuat, anin cengeng, anin sensetif, anin tak paham diri sendiri, anin anin anin


 I AM LEARNING MY LIFE

bye for now, assalamualaikum

21 June 2014

sly or innocuous

assalamualaikum

warrahmatullahi wabarakatuh . salam satu malaysia . salam satu uitm . uitm sentiasa di hatiku :D
ecehhhhh . dandan anin berlatih beriya masa nak jadi emcee . semua tuh pengalaman dan ilmu anin dapat sepanjang Minggu Destini Siswa 2014 .

dan sekarang anin di tahun akhir diploma in banking . apa ??? diploma jer ? banking jer ? what everrrrr .
I'm still in my right mind . abah selalu pesan kat anin . "biar kita mula dari bawah . kutip ilmu banyak banyak . gali pengalaman dalam dalam" . so pedulik !! orang nak cakap apa . ada orang yang merengek nak belajar . belajar dari zero last last jadik hero . haaa baru bermakna kejayaan gitewww . something to appreciate bila dah berjaya nanti . insyaAllah . but taktau laaa selama bergelar siswi ni . ape jer anin buat ?? macam takde pape . huwaaaaa banyak tak gali lagi abah . cangkul pak cik kasim pinjam . *tundukforeveralone*

apa kaitan tajuk ? haha entah lahh . yang sebenarnye baru tengok anime . meh anin promote sikit . 'kaichou wa maid sama' . alaa citer ngengade jer . biase ah anin pulakkk . novel ngengade . drama ngengade . tang anime pun nak ngengade . tapi melting gua nengok . kekeke . pastu asyik sly word je keluar . dandan ah terus buat title entry blog habok nih .

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

hmm . ok . nih anin nak habaq maii . MENIPU . dosa kan ? kan ? kita selalu tak tiputipu orang ?? hmm okay jujur anin kat sini . anin selalu jugak lah . tapi tak tipu jahat jahat (yeyeje) . kadang molot nih yang cakap tak ikut fakta . maka terlahirlah auta serta merta *sadface* . By the way , kita rasa tertikam bila percaya pada seseorang lalu seseorang lakukan pembohongan besar pada kita kan . jangan cakap .

 "sheshhh , aku tak kisah laa . hidup dia . dah biasa dah aku ni kena tipu" 

 let say bestfriend kita . lagi lagi perempuan lah kan . luar dalam nak share story or else dengan kawan kannn . dah gempak gempak pak pung caye dengan dia . tuptup dia banyakkk gilos bohong dengan kita . tak kisah lah pasal background ker . pasal boyfie ker . pasal kewangan ker .

okay.... andaikata kisah hidup korang berdrama sikit . kawan korang menipu konon nak jaga perasaan korang . atau taknak korang rasa terbeban . atau kawan korang mereka cerita untuk menyama tarafkan antara korang  (err paham tak) macam si A ni hidup biasa biasa jer . tapi kawan dia anak jutawan . lalu terkarang lah citer yang konon nyer si A nih pun anak puan sri markonah . ok nih merepek . they are all still AUTA !

apalaaaa susah nau nak cerita benda betul . nih dah bertimbun timbun karang citer . do you still expect kawan ada consideration ker ? mestilahhhhh ADA . tapi TAK SEMUA . even dah bagi consideration . do you expect you can leisurely happy and enjoy doing the same ? fikirlah ye nak . fikir ... jangan nak cipta alasan dungu . kenapa kau enjoy syangat menipu . heshhh geram pulak hati kite ni bila pikir .

ini dah macam kisah benar ye tak . hahahah . takde lahhh . for those terniat nak menipu kawan kan kan . cepat cepat lah matikan niat tuh . lepas family kita . sapa yang ada untuk kita ? kawan kot . korang rasa seram . anin pun tetibe rase seram . kahkah . mintak lah kawan untuk bertimbang rasa . ini yang dinama kawan tau . kalau kawan tanak bertimbang rasa . kau campak  je selipar kat kawan (JANGAN...INI MEREPEK)


hmm tanak ah ulang banyak kali . dah tua bangke semua . heyy adik sedare anin 7 tahun pun cakap yang dia dah tua . dah tau macamane orang tuh menipu . last but not least , ecehhh (lusa lusa anin muet oihhhh T.T)
I'M STILL YOUR FRIEND . JUST DON'T BE SO SLY IN RELATIONSHIP . WE DO LOVE YOU :]

assalamualaikum